Este mai bine să mergeți la o saună uscată sau la o baie cu aburi? Citiți beneficiile și aflați ce este potrivit pentru d-voastră
Beneficiile saunei uscate
Sauna este adesea asociată cu țările nordice, unde acest ritual a devenit o parte naturală a vieții. Saunele uscate publice, cel mai adesea finlandeze, pot fi găsite în fiecare oraș, unde locuitorii se întâlnesc de cel puțin o dată pe săptămâna. Ei știu că sauna are mari beneficii pentru corp și minte, așa că au ridicat acest ritual de îngrijire la întâlnirea cu prietenii. Aruncați o privire la beneficiile saunei, poate vă vor convinge să vizitați și sauna.
1. Eliberare de stres
Sauna reduce nivelul hormonului de stres și crește producția de hormoni ai fericirii – endorfine. Acest lucru contribuie la bunăstarea psihologică și la o minte relaxată.
2. Circulația sanguină a corpului
Temperaturile ridicate și procesul de răcire ulterior contribuie la extinderea vaselor de sânge și astfel la o mai bună circulație a sângelui și oxigenarea organismului. Cu toate acestea, aveți grijă la o scădere mare a presiunii, mai ales dacă aveți tensiune arterială scăzută.
3. Relaxarea mușchilor
De asemenea, sauna încălzește plăcut mușchii, și astfel, relaxează mușchii încordați după muncă sau sportul solicitant din punct de vedere fizic, precum și mușchii înțepeniți după ce ați stat frecvent în picioare sau așezați.
4. Eliminarea substanțelor nocive
Prin transpirație, organismul elimină substanțele nocive în exces, precum toxinele, contribuind astfel la curățarea generală a organismului. Prin urmare, sauna este potrivită pentru detoxificarea organismului, mai ales după mâncatul excesiv în timpul iernii.
5. Un somn mai bun
Mergând la saună, se creează hormonul melatonină, care contribuie la îmbunătățirea calității somnului. Atât calitatea, cât și durata somnului în sine pot fi înbunătățite.
6. Hidratarea pielii
Transpirația și circulația sângelui pielii au un efect favorabil asupra calității acesteia, hidratării și eliminării impurităților în exces. Cum este de exemplu grăsimea sau pielea moartă.
7. Relaxare
În saună nu există obligații, doar liniște sau muzică plăcută, așa că în sfârșit există timp pentru a vă relaxa cu adevărat și a nu vă gândi la nimeni altcineva pentru o vreme.
8. O capacitate mai bună de apărare a corpului
Frecventarea regulată a saunei crește numărul de globule albe din sânge, ceea ce are un efect benefic în lupta împotriva virușilor și bacteriilor.
Sauna finlandeză (uscată)
Cea mai des întâlnită saună uscată este cea finlandeză. Arată ca o cameră mai mică căptușită cu lemne, unde veți găsi bănci pentru a sta sau să vă întindeți, precum și o sobă încinsă cu cărbuni. Este indicat să mergeți la o astfel de saună dacă vă simțiți sănătoși. De asemenea, puteți alege de multe ori din oreledin saună care sunt destinate doar femeilor, bărbaților, familiilor cu copii sau folosirii în comun (deseori fără copii). O astfel de saună are o temperatură ridicată și umiditate foarte scăzută.
Cum și în ce să mergeți îmbrăcat în saună?
Nu mergeți la saună flămând, și în același timp, la cel puțin 2 ore după masă, ca să nu vă fie rău. Înainte de a intra în saună, trebuie să faceți un duș. Și apoi puteți intra în încăperile comune precum barul cu băuturi sau în camera de odihnă în halat sau prosop. Dacă aveți de ales și nu sunteți obișnuit cu sauna, vă recomandăm să începeți prin a păși în sauna, care este în jur de 60 °C, pentru a vă obișnui. Dacă știți la ce vă puteți aștepta de la o saună uscată, puteți vizita direct o saună finlandeză.
Intrați în saună desculți și numai cu prosop de bumbac sau kilt din frotir sau cu o căciulă de saună pentru a vă proteja părul. La început, stați pe băncile cele mai joase, unde aerul este cel mai puțin fierbinte, iar când vă culcați, puneți sub corp un prosop, sau așezați-vă pe un prosop. Este recomandat să respirați pe nas, dar dacă aerul este prea fierbinte pentru d-voastră, respirați pe gură. Vă recomandăm să stați în saună timp de 10-20 de minute, dar întotdeauna să fiți atenți la cum vă simțiți. Puteți părăsi sauna oricând, bineînțeles chiar și mai devreme.
După ce părăsiți sauna uscată, faceți mai întâi un duș ideal cu apă călduță. Vă recomandăm să începeți cu un duș pe mâini, picioare și apoi întregul corp. Asta pentru ca corpul d-voastră să nu sufere un șoc mare de la o schimbare bruscă a temperaturii. După aceea, vă puteți răcori în piscina sau lacul răcoritor, apoi vă puteți strecura într-un halat cald și vă puteți relaxa în camera de odihnă cu o ceașcă de ceai plăcut cald. Nu subestimați regimul de băut și beți suficiente lichide.
Puteți repeta întregul ritual de 3-4 ori în funcție de cum vă simțiți. Vizitați sauna cel puțin o dată pe săptămână, dar nu mai mult de 2-3 ori pe săptămână.
Când ar trebui să săriți peste saună?
Mai bine săriți peste sauna uscată dacă suferiți de hipertensiune arterială, sunteți însărcinată, aveți o infecție, dacă sunteți răcit, sunteți bolnav sau aveți probleme cardiovasculare. În cazul în care nu sunteți sigur dacă o saună uscată este potrivită pentru d-voastră, puteți consulta medicul generalist.
Aburi sau spa cu aburi
Puteți găsi o baie de aburi în majoritatea parcurilor acvatice și spa-urilor. Arată ca o baie mare cu gresie, cu bănci și duș. Adesea, nu este posibil să vedeți în eanici prin ceața deasă. Acest lucru se datorează umidității ridicate, care ajunge până la 100%. Cu toate acestea, spre deosebire de o saună uscată, temperatura este plăcută de 35 - 50 °C. De aceea vă puteți bucura de aburi la final, chiar și cu copiii, după ce înotați în bazine. Este bine să respirați cu gura într-o baie de aburi. Puteți sta până la 20 de minute și repeta vizita de 2-3 ori după odihnă.
Băile speciale de aburi pot fi îmbogățite cu uleiuri esențiale, care parfumează sauna și îmbunătățesc experiența generală. Puteți găsi adesea astfel de băi în complexele de saună, cum ar fi o baie de aburi cu miros de lămâie sau poate o baie de aburi turcească pe bază de plante.
La ce este bună o baie de aburi?
1. Încălzirea în zilele reci
Băncile încălzite și aburul fierbinte vă vor încălzi plăcut chiar și atunci când afară se răcește. Prin urmare, puteți vizita cu ușurință sauna cu aburi pe tot parcursul anului.
2. Îmbunătățește respirația
Aburul fierbinte are un efect benefic asupra sistemului respirator. Mai ales dacă suferiți de astm sau aveți congestie frecventă a sinusurilor.
3. Hidratează pielea
Aburul hidratează perfect pielea și are un efect bun asupra celulitei. Funcționează bine și în cazul acneei.
4. Are un efect pozitiv asupra mușchilor și articulațiilor
Baia de aburi are, de asemenea, un efect bun asupra afecțiunilor reumatice și ameliorează durerile musculare și articulare.
Știți deja dacă o baie de aburi sau o saună uscată este mai bună pentru d-voastră?