Am pregătit pentru dumneavoastră rețeta pentru cozonacul tradițional de Crăciun cu cacao și nucă. În afară de Crăciun, cozonacul acesta se face și de Paște.
Vom avea nevoie de:
Pentru aluat:
500 g făină fină
25 g drojdie proaspată
150 g zahăr
1 zahăr vanilat
coajă de la o jumătate de lămâie
3 gălbenușuri
200 ml lapte
esență de rom
un vârf de cuțit de sare
75 g unt
Pentru umplutură:
3 albușuri
100 g nucă măcinată
20 g cacao
50 g zahăr pudră
suc de la o jumătate de lămâie
un vârf de cuțit de sare
Mod de preparare:
Încălzim puțin laptele. Jumătate turnăm într-o oală și dizolvăm drojdia, după care adăugăm 2 lingurițe de zahăr și o linguriță de făină, amestecăm și lăsăm 15 minute la dospit. În laptele rămas adăugăm zahăr, zahăr vanilat și lăsăm să se dizolve.
În aluatul dospit adăugăm făină, gălbenușuri, esență de rom, coaja de lămâie, sare și untul topit. Începem să frământam aluatul și adăugăm încet laptele cu zahărul topit și amestecăm câteva minute. Aluatul nu are voie să se lipească, dacă se lipește adăugăm făină. Aluatul astfel pregătit îl lăsăm acoperit timp de 1 oră să dospească (sub un prosop de bucătărie).
Pentru umplutură batem albușurile împreună cu un vârf de cuțit de sare și suc de lămâie. Când albușul începe să arate ca zăpada, adăugăm zahăr și mai batem un pic. Adăugăm cacao și amestecăm cu grijă după care adăugăm nuca.
Aluatul dospit îl împărțim în două părți egale, din fiecare facem un dreptunghi mai gros și amândouă și le ungem cu umplutură. Cu grijă rulăm ambele dreptunghiuri pentru a le putea împleti. Aceste două rulouri le împletim între ele. Cozonacul astfel pregătit îl punem în tavă sau în formă pentru pâine, ungem cu puțin ulei și coacem la 160°C cca 30 de minute. Îl scoatem din cuptor, ungem cu ou și presărăm cu zahăr, după care acoperim cu folie de aluminiu și punem la copt la 180°C încă 25-30 de minute.
Apoi așteptăm să se răcească cozonacul, îl punem pe tavă și gustăm din el. Datorită rețetei noastre din Woolville, puteți să creați atmosfera adevărată de Crăciun și vă puteți inspira din blogul nostru.